7e specialisatiejaren en

Se-n-Se (secundair na secundair)

studieaanbod SG zevende specialisatiejaren ens sen-se

Wat is se-n-se?

Deze opleidingen zijn een vervolg op het gewone secundaire onderwijs. Ze zijn op maat gesneden voor wie 6TSO of KSO heeft afgerond, maar ook mensen met een diploma 7BSO of ASO kunnen instappen.

Wat is een specialisatiejaar BSO?

Het 7de specialisatiejaar in het BSO behoort tot de eigenlijke secundaire opleiding, omdat men in het beroepsonderwijs het diploma secundair onderwijs pas behaalt nà het zevende jaar.

Voorkennis

Verschillende opleidingen veronderstellen een specifieke voorstudie. Informeer jezelf hierover bij de school die de richting aanbiedt.

Duur

Al deze opleidingen duren één schooljaar. Ze zijn sterk gericht op de arbeidsmarkt. Je leert op één jaar al de knepen van een vak zonder overtollige ballast. Vaak wordt er gewerkt met projecten en praktische toepassingen. In de meeste opleidingen is er veel ruimte voor een

individuele aanpak en de ontplooiing van de eigen talenten. Er is ook veel aandacht voor stage.

In geen enkele andere opleidingsvorm word je op zo'n korte tijd, zonder in te boeten aan niveau, klaargestoomd voor de beroepspraktijk!

Werkzekerheid

Na een jaar ben je klaar om te gaan werken. Als je het certificaat van een se-n-se-opleiding of van een specialisatiejaar BSO behaalt, betekent dat dat je voldoet aan alle basisvereisten om een specifiek beroep uit te oefenen. De stage is er niet enkel om te proeven van de

bedrijfspraktijk. Goede stagiairs krijgen soms een contract aangeboden door hun stagebedrijf. Een mogelijkheid die mooi meegenomen is.

Verder studeren

Beslis je alsnog om verder te studeren binnen het hoger onderwijs, dan kan dat zeker. De ervaring die je opdeed, betekent vaak een voorsprong aan de hogeschool, waardoor je slaagkansen toenemen.