Thema-avonden voor ouders over het opvoeden van pubers

De scholengemeenschap organiseert elk jaar ouderavonden over het opvoeden van pubers. We hadden het de voorbije jaren zo over drugpreventie in het gezin, over beter communiceren met pubers, over gaming en internet. We merken dat wat het thema ook is, veel inhoud terugkomt. Daarom hadden we het idee om hier de aangeboden informatie te verzamelen. Wie deelnam aan zo'n avond, kan hier dan terugblikken op wat gezegd is, wie er niet bij was en interesse heeft in het onderwerp, kan grasduinen in de informatie.

25 november 2019 om 19.30u: De puber - een boot in woelig (school)water door Marcella Deneve

Hoe zit het puberbrein in elkaar? Hoe komt het dat mijn kind plots niet meer gemotiveerd is? Waarom zit het altijd op zijn kamer? Waarom is het zo verslingerd aan zijn GSM? Hoe komt het dat mijn zelfstandig lagere school kind niet meer kan plannen of geen orde heeft? Waarom kan mijn puber zo heftig reageren? Hoe komt het dat ik soms moeilijk tot mijn kind doordring? En vooral, hoe moet ik daar als ouder mee omgaan? Hoe kan ik mijn kind steunen in deze ontwikkeling? Wat kan ik doen om mijn kind te helpen bij het plannen en organiseren van schoolse zaken?

November 2018: Apestaartjaren: de digitale leefwereld van jongeren

Sociale media maken hoe langer hoe meer deel uit van het dagelijks leven van kinderen en jongeren. Het internet biedt aan de ene kant een schat aan mogelijkheden waar jongeren met veel plezier gebruik van maken. Aan de andere kant schuilen er in de digitale wereld ook heel wat risico’s.

November 2017: Opvoeden: gaming en internet. (verslaving)

Meer informatie vindt u op de website van mediawijs en op de druglijn.

Wie uitzoekt of een spel interessant is voor zijn/haar kind, heeft volgende hulpmiddelen:

• Het classificatiesysteem van PEGI
  • Om een idee te krijgen van de inhoud kan je op Youtube op zoek naar filmpjes waarin de game wordt voorgesteld. Je typt dan de naam van het computerspel, gevolgd door 'gameplay'.
  • Link naar de presentatie van deze avond

November 2016: Beter communiceren met pubers